Austraalia kirjanik Gregory David Roberts on öelnud: "Toit on muusika kehale, muusika on toit südamele."
Toidukultuurist on erinevatel ajastutel inspiratsiooni saanud mitmed heliloojad. Mõni neist on otsustanud muusikas kujutada muu hulgas kiireid toimetusi köögis, köögitarvikutevahelisi armusuhteid, einestamise tseremooniat või hoopis retseptide musikaalsust.
Mis seos on toidu ja muusika vahel? Uuringute järgi mõjutavad helid ja muusika meie toitumist. Väidetavalt joondub meie keha alateadlikult muusika rütmiga ja mõjutab lõpuks seda, kuidas me oma toitu tarbime. Ei saa eitada, et muusika võib olla tõhus vahend maitse mõjutamiseks. On leitud, et madalama helitooniga taustamuusika võib esile tuua mõrkjasmagusa iirise kibedad noodid, samas kui kõrgem muusika võib muuta selle maitse magusamaks. Teadlased on tõestanud, et ka muusika rütm mõjutab meie söömist. Ilmselt kipume oma söömiskiirust sobitama taustamuusika tempoga: kiirem muusika paneb meid kiiremini sööma, aeglasem muusika aga paneb meid sööma kauemaks. Kusjuures võrreldes teiste muusikažanridega suurendab just klassikalise muusika kuulamine inimeste eelistusi nii tervislike toitude kui ka maitsvate magustoitude suhtes.
Teadlased on uurinud näiteks taustamuusika žanrite mõju toidueelistustele, seoseid häälekvaliteedi ja põhimaitse vahel, taustaheli mõju tarbijate sensoorsele eristamisvõimele toiduainete vahel, brändinimede helisümboolika mõju toidu tajutavale tervislikkusele, muusika mõju söömiskiirusele ja isutundele jne:
Mamalaki, Eirini; Zachari, Konstantina; Karfopoulou, Eleni; Zervas, Efthimios; Yannakoulia, Mary (2017). Presence of music while eating: Effects on energy intake, eating rate and appetite sensations. Physiology & Behavior: 168.
Motoki, Kosuke; Park, Jaewoo; Pathak, Abhishek; Spence, Charles (2020). Constructing healthy food names: On the sound symbolism of healthy food. Food Quality and Preference: 90.
Motoki, Kosuke; Pathak, Abhishek; Spence, Charles (2022). Tasting prosody: Crossmodal correspondences between voice quality and basic tastes. Food Quality and Preference: 100.
Motoki, Kosuke; Takahashi, Nozomi; Velasco, Carlos; Spence, Charles (2021). Is classical music sweeter than jazz? Crossmodal influences of background music and taste/flavour on healthy and indulgent food preferences. Food Quality and Preference: 96.
Pellegrino, Robert; Luckett, Curtis; Shinn, Sara; Mayfield, Sarah; Gude, Kelly; Rhea, Abbey; Seo, Han-Seok (2015). Effects of background sound on consumers' sensory discriminatory ability among foods. Food Quality and Preference: 43. 71-78.
Tol, AnnemiekeJ.M.; Coulthard, Helen; Lang, Victoria; Wallis, Deborah (2022). Are music listening strategies associated with reduced food consumption following negative mood inductions; a series of three exploratory experimental studies. Appetite: 172.
Zellner, Debra; Geller, Tamaru; Lyons, Sarah; Pyper, Alexandra; Riaz, Khadeeja (2017). Ethnic congruence of music and food affects food selection but not liking. Food Quality and Preference: 56.
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.